Mutlak Gerçek

Mutlak gerçek var mı yok mu? Ne dersiniz? Bu ilk programımızda bu konuyu ele alıyoruz.

Merhaba sevgili dinleyenler. Yaşam Yolu adlı ilk programımıza hoş geldiniz. Size bu programı sunabildiğimiz için çok mutluyuz ve umarımız bu programımızdan yararlanırsınız. Programımızın adı Yaşam Yolu. Bu programımızın amacı yaşama giden yolu insanlara bildirmek ve bu yaşam yoluna nasıl ulaşacağımızı sizlere anlatmak. Peki bizi kimiz? Biz gerçek yaşam yolunda ilerleyen imanlılar topluluğuyuz.

Peki Yaşam Yolu nedir? Kutsal Yazılarda yazıldığı gibi 
Hz. Davut şöyle yazdı: Yaşam yolunu bana bildirirsin. Bol sevinç vardır senin huzurunda, Sağ elinden mutluluk eksilmez. (‭MEZMURLAR‬ ‭16‬:‭11‬ TCL02) Kutsal Yazılar’dan başka bir örnekte ise
En bilgli insan olan Hz. Süleyman şöyle dedi: Öyle yol var ki, insana düz gibi görünür, Ama sonu ölümdür. (‭SÜLEYMEN’IN ÖZDEYİŞLERİ‬ ‭16‬:‭25‬ TCL02)
Doğru yol yaşam kaynağıdır, Bu yol ölümsüzlüğe götürür. (‭SÜLEYMAN’IN ÖZDEYİŞLERİ‬ ‭12‬:‭28‬ TCL02)
Demeki yaşama giden bir yol var ve ölüme giden de bir yol var. Bu aslında mantıklı değil mi? Bu konuda trafik canavarlarını örnek gösterebiliriz. Örneğin birisi araba sürürken sadece kendini düşünüp bütün trafik kurallarını çiğnerse kendi hayatını tehlikeye atmış olur. Yine başka bir örnekte  Sürücü trafik işaretlerine dikkat etmeden yola devam ediyor. Fakat ileride bir yol çalışması var ve Köprü desteklerinden biri çökmüş. Yol kapanmış. Ancak adam yoldaki işaretleri takip etmediği için bunu bilmiyor. Bu sürücünün gittiği yol onu ölüme götürecek ancak sürücü bu felaketten isteseydi kaçınabilirdi. İnsanoğlu bu kişiye benzer. Yaşama giden bir yol varken onlar ölümü seçiyorlar.
Yaşam yol var olduğu için biz insanların bu yoldan haberdar olmalarını istiyoruz.
 Şimdilik ilk programımıza bir soru ile başlayalım.
Mutlak gerçek diye bir şey var mı ya da gerçek göreceli mi? Yani biz size: yaşam yolu ve ölüm yolu diye bir şey var diyoruz. O zaman mutlak gerçeğin olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bu konu hepimiz için çok önemli. Sonuçta mutlak gerçek yoksa, o zaman yaşam yolu ya da ölüm yolu diye bir şey yok.
Peki, Mutlak gerçek var mı? Cevabın hayırsa, Cevabından emin misin? Bir bekle! Mutlak bir cevap verdin. Halbuki verdiğin cevaba göre mutlak gerçek yok.
Öyleyse diyelim ki matematik dersindeyiz. Hoca 2+2 eşit nedir? diye soruyor. Sen mutlak gerçeğe inanmadığın için 6 diyorsun. Hoca şaşırmış ama bir soru daha soruyor: 3×3 neye eşittir? Yine cevabın mutlak gerçeğe inanmadığı için 10 oluyor. Ama Hepimiz bu sayısal soruların cevaplarını biliyoruz. Neden? Çünkü mutlak gerçekler var!
Aynı zamanda Yer çekim kanunu yine başka bir örnek olabilir. Bu yer çekim kanunu kesin bir şey. Eğer İnanmıyorsanız zıplayın ardından bu gerçeği anlayacaksınız. Bu gerçekler olmasaydı, ekonomik ve bilim alanlarında kaos olurdu.
Ama yine itiraz ediyorsun: bilimsel konularda mutlak gerçekler var ama dini ya da ahlaksal konularda mutlak gerçekler yok diyorsun. Biri annene küfrederse ne yaparsın? Çoğumuz kızarız. Ama neden kızalım? Mutlak gerçek yoksa kızmaya hakkımız yok. Mutlak gerçek yoksa, sonuçta insan istediğini yapabilir. Çünkü gerçekler göreceli bir hal alır. Kimi için cinayet işlemek doğru olabilir, kimisi için tecavüz etmek doğru. Bunlara tepki göstermemizin nedeni mutlak gerçeğin var olmasıdır. 
Başka bir örnek sınırlı bilgi kapasitemiz. Bütün insanların sınırlı bilgileri ve zekaları olduğu için mantıklı olarak mutlak bir ifadede bulanamayacaklardır. Mesela Tanrı yoktur diyemez. Çünkü böyle bir bildiride bulunabilmek için evrenin bütününün başlangıcından sonuna kadar olan süre boyunca mutlak bir bilgisi olması lazımdır. Bu imkansız olduğundan, birisi mantıklı olarak en fazla, ¨Sahip olduğum sınırlı bilgiyle, bir Tanrı olduğuna inanıyorum ya da inanmıyorum diyebilir.
O zaman doğa kanunlarına göre ve ahlaksal yönden mutlak gerçekler var. Kabul ettiğimiz doğrular var o halde gerçek yaşama giden bir yol da var. Çünkü mutlak gerçekler var.
 Bunu bilmemiz hayatımıza ne katıyor? Eğer mutlak gerçek varsa o zaman doğru ve yanlışın mutlak standartları vardır ve bizler de bu standartlara karşı sorumluyuz. İnsanlar mutlak gerçeği ret ettiklerinde aslında ret ettikleri şey bu sorumluluktur. Ayrıca eğer mutlak gerçekler varsa, mutlak gerçekleri veren biri var. İşte önümüzdeki programlarda mutlak gerçeklerin geldiği konular hakkında konuşacağız.
Sizin yorumlarınız bizim için çok önemli. Twitter’de  @gercekyasamyolu’dan bize ulaşabilirsiniz. Eğer merak ettiğiniz konular varsa lütfen bizimle paylaşın. Unutmayın web adresimiz estopluluk.org.
Gelecek programıza kadar hoşcakalın.

About Yaşam Yolu

Gerçek yaşam yolcuları
Bu yazı Podcast içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın